Materialen

PFL-Shop Nederland, Baby Alpaca, sieraden, woonaccessoires

Meer over de materialen

Wat is alpaca?

PFL kleding in alpaca, baby alpaca, en alpaca blends
De Alpaca, Lama, Guanaco en Vicuña behoren tot de familie van Zuid-Amerikaanse kameelachtigen, de Alpaca kunnen we onder verdelen in Huancayo’s de grootste soort en Suri’s. Hun originele habitat is hoog in het Peruaanse Andes gebergte op hoogtes tussen de 3500 en 4500 meter. Op deze hoogte varieren de temperaturen van -20 °C s’nachts tot 30 °C overdag. Hun voeding bestaat uit natuurlijke grassen met een laag eiwit gehalte.
Om te kunnen overleven bij deze grote temperatuurs wisselingen op deze hoogtes heeft de Alpaca een dikke isolerende wollen vacht met lange draden, een vacht waarvan al sinds de Pre Inca cultuur de wol gebruikt wordt, voornamelijk door de Inca Royals voor feestelijke gewaden. “The Fiber of the Gods”.
Ook nu blijft de alpaca wol een luxe product en is één van de beste wolsoorten ter wereld.
Door de holle vezel heeft alpaca een perfecte isolerende werking, zomer’s verkoelend en ‘s winters heerlijk warm
Voor alpaca kleding wordt een vezel gebruikt welke een dikte heeft tussen de 22-28 micron in praktijk zo rond de 25 micron.

Een aantal voordelen van alpaca wol:

 • 100% natuurlijk
 • lichtgewicht
 • Voelt zacht aan.
 • In 22 natuurlijke kleuren
 • Bevat geen vet of olie en ruikt niet
 • Hypo-allergeen, irriteert veel minder op de blote huid andere wolsoorten
 • Weert stof en huismijt
 • Isolerende werking (30% warmer dan hetzelfde gewicht aan merino wol
 • Houd lichaamstemperatuur constant, zomer’s verkoelend en ‘s winters heerlijk warm
 • Van nature brandwerend
 • Betere opname van lichaamsvocht
 • Blijft warm, zelfs als het nat is
 • Neemt minder snel geurtjes op
 • Krimpt niet na het wassen
 • Kreukt nauwelijks
 • Bestand tegen zonnestraling (verkleurt niet)
 • Bevat geen vocht

Wat is baby alpaca?

Heeft in grote lijnen dezelfde eigenschappen als alpaca maar is nog fijner en zachter de vezel dikte zit onder de 22 micron dus dit maakt dat kleding gemaakt van baby zal zachter aanvoelen dan alpaca.
De vezel komt voornamelijk van jonge dieren, het aanbod is kleiner wat de prijs van deze hoogwaardige wolsoort duurder maakt.

Hoe herken je of je echt alpaca, baby alpaca koopt?
Er zijn twee testen die u kunt uitvoeren, leg het alpaca kledingstuk op uw pols, voelt de wol in eerste instantie koud aan dan is het alpaca. Een tweede test is om bij een klein stukje alpaca garen van het kledingstuk af te knippen en hierbij een lucifer of aansteker te houden, brand de vezel niet dan is het alpaca. Let op de laatste test enkel uitvoeren op plaatsen zonder brandgevaar, stel je voor dat het geen alpaca vezel is.

PFL Alpaca wol in vele natuurlijke kleuren

Wassen en onderhoud van je mooie alpaca producten.
Het beste is om alpaca producten handmatig te wassen, in lauw water met een wolwasmiddel of shampoo (baby shampoo)
Grotere kledingstukken, plaids en dekbedden, laten reinigen in stomerij (droogkuis).
Alpaca producten, vlak drogen, niet in volle zonlicht, het best tussen een handdoek. Strijken op een lage stand.

Was en onderhoud van alpaca en baby alpaca wolHoe was en onderhoud je alpaca producten?

Pima katoen

PFL-kleding en beddegoed in hoogwaardig pima katoen

Je hebt katoen en katoen, voor de PFL producten gaan wij voor de beste kwaliteit katoen en gebruiken uitsluitend hoogwaardig Peruviaans pima katoen welke wordt geteelt aan de noordkust van Perú waar de klimatologische omstandigheden (microklimaat) en grondsoort ideaal zijn voor de teelt van deze katoensoort.
Pima katoen is de zachtste en sterkste soort katoen ter wereld en heeft een sterkere en fijnere vezel dan gewoon katoen. Pima katoen heeft een 35% langere vezel dan gewoon katoen. Dit zorgt ervoor dat de stof zachter is en meer glanst. Van producten gemaakt van pima katoen, blijft de kleur langer mooi. Dit komt doordat pima katoen de kleur beter opneemt en vasthoudt.Door zijn sterkte gaat pima katoen langer mee dan gewoon katoen.
Pima katoen is comfortabel te dragen en pluist niet. Het weefsel veroorzaakt geen allergieën en voelt zeer aangenaam aan op de huid, waardoor het ideaale is voor gevoelige huidtypes.
De productie van pima katoen is minder schadelijk voor het milieu dan andere katoensoorten doordat het met de hand geplukt wordt.
Het heeft een lengte (mm) van 38,10 tot 41,27; een weerstand (Pressley) 92,5 100; fijnheid (micronaire) van 3,3-4,00 en een romige witte kleur.
Bij gebruik in hoogwaardige kleding, bedlinnen, dekbedden worden de stoffen minimaal uitgevoerd in 180 draden per vierkante inch (2,54 cm) hoe groter het aantal draden per vierkante inch hoe hoger de kwaliteit en hoe duurder het product zal zijn.

Zijn er ook nadelen aan pima katoen, ja deze katoensoort neemt veel vocht op wat voor vlekken kan zorgen bij overmatig zweten. Deze vlekken zijn door de structuur van het katoen lastig te verwijderen.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.